
FRÄMJAR TILLGÄNGLIG TANDVÅRD FÖR ALLA
Vi arbetar för att förnya och förändra tandvårdsupplevelsen för att göra den mer inkluderande, tillgänglig och positiv för personer med synliga och icke-synliga funktionsvariationer, deras vårdgivare, tandvårdspersonal och alla andra däremellan.
Vi presenterar ...
DISABILITY CHAMPIONS
För att skapa mer inkluderande mottagningar behöver vi även personer på mottagningen som är engagerade i och hängivna vårt uppdrag. I samarbete med International Association for Disability & Oral Health (iADH) uppmuntrar Oral-B alla mottagningar att utse en Disability Champion – en person som tar initiativ och engagerar sig för att främja tillgängligheten och möjligheterna för patienter med funktionsvariationer på mottagningen. Alla förtjänar likvärdig vård och ibland räcker det med en enda person för att verkligen göra skillnad ...
HITTA DIN NÄRMASTE DISABILITY CHAMPION-TANDLÄKARE
Hitta mottagningar med engagerade Disability Champions nära dig
BLI EN iADH-UTNÄMND DISABILITY CHAMPION
Ta ledningen när det gäller att underlätta tillgängligheten och möjligheterna för patienter med funktionsvariationer på din mottagning.
SE SUPPORT OCH RESURSER FÖR
MÖT MÄNNISKORNA
FAQ
Det bästa du kan göra är att föregå med gott exempel genom att sköta din munhälsa väl. Främja tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen, säkerställ en hälsosam, balanserad diet som leder till minskad användning av ”onyttiga belöningar” som godis och läsk och besök tandläkare regelbundet för förebyggande munvård. Du kan be tandläkaren eller tandhygienisten att prova olika rengöringsmetoder för att se vilken som fungerar bäst, och ge tydliga anvisningar till ditt barn för att hjälpa hen rengöra tänderna på rätt sätt. En anpassad serie fotografier som sätts på badrumsspegeln kan t.ex. hjälpa barnet att följa samma rutin varje dag.
I det flesta länder bör barn besöka en tandläkare innan första födelsedagen. Dåliga tänder tidigt i barndomen är ett vanligt problem över hela världen, och kan ses hos barn så unga som 18 månader. Det är därför extra viktigt att identifiera och förebygga eventuella risker relaterade till munsjukdomar när det gäller barn med funktionsvariation. Föräldrar kan också utbildas i skötsel av barnets tänder och hur de kan klara speciella utmaningar relaterade till barnets funktionsvariation
Elektriska tandborstar anses ofta vara lättare att använda när man borstar någon annans tänder, och har även ett runt huvud för att ta bort mer plack än en manuell tandborste. Nya elektriska tandborstar har också stödfunktioner som tidur, indikering vid för hårt tryck, o.s.v. Det går även att modifiera handtaget på en tandborste för att hjälpa personer med begränsad fingerfärdighet eller dålig greppstyrka.
Det här kan bero på olika saker. Den bästa strategin är att utföra tandborstningen när barnet känner sig bekvämt och är lugnt. Du kan t.ex. använda en bubbelmaskin så att barnet lutar tillbaka huvudet eller skrattar och öppnar munnen. Du kan också använda en liten, specialanpassad anordning eller ett fingerskydd och skjuta in det mellan tänderna under en kort tid för att komma åt på insidan. Det är mycket viktigt att upprätta en borstningsrutin som möjliggör för barnet att behålla sina tänder livet ut. Du bör be tandläkaren utvärdera vilken rutin som är bäst för ditt barn, visa dig bästa sättet att utföra daglig munvård och rekommendera lämpliga hjälpmedel.
Det här kan vara en stor utmaning, och nyckeln är en gradvis desensibilisering. Du bör be din språkterapeut om råd avseende övningar och program som inkluderar massage av ansiktsmusklerna och oromotorbehandling. Du kan också be tandläkaren att hjälpa till med praktiska råd och träning med detta.
Blödande tandkött är ett tecken på inflammation orsakad av kvarvarande plack/bakterier. Tänderna och tandköttet måste rengöras ordentligt varje dag för att det ska läka. Det beror INTE på att du borstar för hårt eller påverkan av läkemedel, så låt det inte hindra dig från att utföra den munvård som krävs. Plack är svårt att se med blotta ögat, så för att upptäcka eventuell plack kan du färga den för att göra den synlig och säkerställa att du får bort allt. Det är också mycket viktigt att använda tandtråd eller rengöra med interdentalborste mellan tänderna för att avlägsna plack som döljer sig där och orsakar inflammation och blödning. Be tandvårdspersonalen om specifika råd, tips och anvisningar.
För det första bör du alltid använda en tandkräm med fluor för att förhindra hål i tänderna. Det finns mild och smaklös tandkräm tillgänglig. Be tandläkaren eller ditt lokala apotek rekommendera en lämplig tandkräm. Om du eller ditt barn har begränsad sväljförmåga finns det icke-skummande tandkräm som är lämplig
Ja absolut, av flera skäl: det finns fortfarande bakterier som kan orsaka inflammation i tandköttet och dålig andedräkt. Det är mycket viktigt att borsta tänderna med en tandborste för att avlägsna plack, säkerställa daglig komfort och fräschör, såväl som att tillhandahålla intraoral stimulering så att munnen inte blir överkänslig. Tandborstning förhindrar även tandsten och aspirationspneumoni.
Det ersätter inte tandborstning, men bidrar definitivt till god munhygien hos patienter med hög kariesrisk. Om patienten inte kan spotta, kan du dränka in gasbinda med munsköljmedel och applicera direkt på tänderna och tandköttet. Försök då lämna kvar så lite som möjligt av medlet i munnen.
Självständighet är viktigt. Vi rekommenderar att du låter barnet göra det och därefter gör en slutlig kontroll för att säkerställa att det görs grundligt. Det här stödet eller övervakningen kan även göras genom att du håller din hand över personens hand för att vägleda hen.
Förekomsten av saliv hjälper till att smörja tänderna och slemhinnorna i munnen, och tillhandahåller mineraler och immunceller som skyddar tänderna. Förlust av saliv orsakad av minskad kontroll över muskler i munnen och svalget har mer av en social påverkan än påverkan på munhälsan, men kan orsaka munvinkelragader. Det finns olika sätt att begränsa dregling, inklusive orofacial behandling, läkemedel som botox och till och med kirurgi, men alla förfaranden som minskar salivutsöndringen ökar också risken för tandskador och bör därför endast utföras tillsammans med en bra förebyggande rutin.
Besök tandläkaren för mer personlig rådgivning. Tandläkaren kan ta reda på orsaken till den dåliga andedräkten. Den kan bero på karies, peridontala problem, gastrointestinala problem, munandning, respiratoriska infektioner, o.s.v.
Patienten avgör hur viktigt utseendet är, men tänder som sitter mycket tätt är svårare att rengöra. Munfunktioner som tal och matintag kan också påverkas. Mycket utstickande tänder skadas också lättare, och människor med funktionsvariation ska inte nekas tandställning på grund av funktionsvariationen. Mycket god munvård måste säkerställas eftersom tänderna annars kan ta skada om mat och plack fastnar runt tandställningar och bågfästen. Tala med tandläkaren om hen rekommenderar ortodontisk behandling eller inte.