TANDKÖTTSHÄLSA

Blödande tandkött: Orsaker, behandling och förebyggande

Blödande tandkött: Orsaker, behandling och förebyggande article banner
DELA

Blöder tandköttet utan anledning? Eller blöder de kanske när du använder tandtråd eller borstar tänderna? Även om det är normalt att lite blod ibland dyker upp efter borstning, användning av tandtråd eller till och med när man biter i mat, är det som är onormalt en ihållande blödning från tandköttet.

Så om du har märkt att tandköttet blöder ofta kan du ha en tandköttssjukdom som är en av de vanligaste orsakerna till blödande tandkött.

Tandköttssjukdom är ett tillstånd där tandköttet blöder och blir ömt, svullet eller infekterat. Det tidiga stadiet av tandköttssjukdomen kallas gingivit och om den inte behandlas kan den utvecklas till en sent stadium av infektionen som kallas parodontit och som kan orsaka bestående skador på dina tänder och ditt tandkött.

Vilka är orsakerna till blödande tandkött?

Även om tandköttssjukdom är en av de vanligaste orsakerna till blödande tandkött, kan andra underliggande tillstånd orsaka ömt och blödande tandkött:

Diabetes

Personer med diabetes löper större risk att utveckla tandköttssjukdomar, eftersom höga blodsockernivåer orsakar skador på blodkärlen och kan minska blodflödet och näringsämnena till tandköttet och skelettet. Detta ökar risken för infektioner som tandköttssjukdomar.

Hemofili

Blödarsjuka är en sällsynt blodsjukdom som påverkar blodets förmåga att koagulera. Om du har detta tillstånd är risken större att du drabbas av blödande tandkött och bör boka regelbundna tandkontroller.

Vitaminbrist

Blödande tandkött kan också orsakas av vitaminbrist. Brist på C-vitamin, även känt som skörbjugg, orsakar inflammation i tandköttet och om det inte behandlas kan det leda till tandlossning. Brist på vitamin K kan också orsaka allvarliga tandproblem. Vitamin K behövs i blodkoagulationsprocessen. Om våra dieter saknar detta vitamin kan ett av de viktigaste tecknen vara blödande tandkött.

Blodförtunnande läkemedel

Om du tar blodförtunnande medel som acetylsalicylsyra kan du löpa risk att få blödande tandkött. Din tandläkare kan föreslå behandlingar hemma som antiseptiska munsköljmedel för att hjälpa till med blödande tandkött.

Graviditet

Hormonförändringar hos gravida kvinnor kan orsaka blödande tandkött utan anledning. Detta är ganska vanligt och brukar avta senare under graviditeten eller efter födseln. Graviditetshormoner gör tandköttet känsligare för bakterierna i placket som sedan kan göra tandköttet inflammerat.

Dåligt passande tandproteser

Om du använder tandproteser och upplever frekvent blödande tandkött ska du kontakta din tandläkare. Blödning kan inträffa om tandproteserna sitter för hårt. Din tandläkare kan göra en ny avbildning för att skapa proteser med bättre passform.

Tandtråd eller för hård borstning

En av orsakerna till blödande tandkött kan vara din tandtråd eller borstningsteknik. Om du använder en tandborste som är för fast eller använder för mycket tandtråd kan tandköttet blöda.

Behandling av blödande tandkött

Om du oroar dig för blödande tandkött ska du alltid rådfråga din tandläkare eftersom de kan rekommendera den bästa behandlingen.

Regelbundet besök hos din tandläkare kan hjälpa till att förebygga ömma eller blödande tandkött genom att kontrollera plack- och tandstensbildning. Tandhygienister rekommenderar att du bokar tid för tandrengöring minst två gånger om året.

Att använda tandtråd och borsta tänderna ordentligt kan också hjälpa till att förebygga blödande tandkött – genom att byta till eltandborstar rengör du tänderna noggrant utan att vara för hård mot tandköttet. Alternativt kan du välja en mjuk tandborste som är skonsam mot ditt ömtåliga eller inflammerade tandkött.

Din tandläkare kan också rekommendera att du använder antibakteriella munsköljmedel som kan hjälpa till att minimera plack eller en enkel behandling i hemmet med varmt saltvatten som kan hjälpa till att lugna svullet tandkött.

Förebygga blödande tandkött

Blödningar i tandköttet kan oftast förebyggas genom att upprätthålla god munhygien. Att borsta tänderna och använda tandtråd med rätt tandborste, tandtråd och tekniker kan hjälpa till att förebygga blödande tandkött och tandköttssjukdomar.

Användning av tandkrämer som rekommenderas av tandläkare, som är särskilt framtagna för att hjälpa till att bekämpa tandköttsproblem, kan hjälpa till att förebygga blödande tandkött och allvarligare tillstånd längre fram.

Professionell rengöring var sjätte månad hjälper också till att förebygga ömma eller blödande tandkött genom att ta bort plack och tandsten.

En hälsosam kost kan också bidra till att förebygga blödande tandkött. Vitaminbrist är mindre vanligt idag, men om din kost saknar viktiga näringsämnen kan du ändå utveckla komplikationer som kan orsaka blödande tandkött.

Vanliga frågor

Hur stoppar man blödande tandkött?

För att stoppa blödande tandkött, se till att du borstar och använder tandtråd och besöker din tandhygienist för att rengöra tänderna minst två gånger om året. Följ en bra hemvårdsrutin som inkluderar daglig användning av tandtråd, borstning med antibakteriell tandkräm två gånger om dagen i två minuter och användning av antibakteriell munskölj.

Varför blöder tandköttet?

De vanligaste orsakerna till blödande tandkött är att borsta eller använda tandtråd för hårt, dålig munhygien, röka cigaretter som torkar ut munnen och orsakar bakterietillväxt, vara gravid, använda blodförtunnande läkemedel eller ha underliggande sjukdomar.

Vad är blödande tandkött ett tecken på?

Blödande tandkött kan vara ett tecken på tandköttssjukdomen gingivit eller parodontit i sent stadium. Andra underliggande hälsotillstånd som diabetes, blödarsjuka, leukemi och vitaminbrist kan också orsaka blödande tandkött.

När bör jag vara orolig för blödande tandkött?

Viss blödning från tandköttet är normalt, men om du ofta blöder från tandköttet bör du kontakta din tandläkare eller läkare eftersom det kan bero på ett underliggande hälsotillstånd.

Sources:

https://www.healthline.com/health/bleeding-gums

https://www.webmd.com/oral-health/bleeding-gums-other-conditions

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/swollen-gums-during-pregnancy-1020

https://www.perio.org/consumer/gum-disease-and-other-diseases