KARIES OCH DÅLIG TANDHÄLSA

Vad är karies?

Vad är karies? article banner
DELA

Karies

Du har hört talas om det hos tandläkaren, och du har kanske till och med haft det själv en gång eller två. Men vet du verkligen vad karies handlar om?

Utveckling av karies: Plack och hål i tänderna

Ett hål i tanden är utrymmet inuti en tand som är kvar när karies tas bort. Plack, en färglös, klibbig bakteriehinna som konstant bildas på tänderna, är en av de främsta orsakerna till hål i tänderna. Anledningen till att vi borstar tänderna och använder tandtråd varje dag är för att ta bort pack, eftersom bakterier från plack reagerar tillsammans med sockret i maten vi äter för att producera syror som kan attackera och försvaga tändernas emalj – den hårda, skyddande beläggningen på våra tänder. Emalj som frätts bort lämnar tänderna oskyddade, vilket gör att hål lättare kan bildas.

Det finns tre olika platser där en tand kan utsättas för karies och hål:

  1. På ytorna där vi biter på tänderna. Det sker när plack fastnar i skårorna eller sprickorna i tänderna. Detta är mest vanligt hos barn, eftersom de ofta missar de här områdena när de borstar.

  2. Mellan tänderna. Detta sker när plack lämnas kvar och samlas på ytor som är svåra att nå. Dessa områden kan inte nås endast med tandborste och kan vara känsliga för karies om du inte använder tandtråd eller gör rent mellan tänderna regelbundet.

  3. Vid rötterna på tänderna. Detta är vanligt om du lider av tillbakadraget tandkött eller tandlossning, som ofta är kopplat till tandköttssjukdomar, eller parodontit. Det är också vanligare att det samlas karies här när du blir äldre och tandköttet åker tillbaka. Om plack lämnas kvar och samlas på de exponerade tandrötterna kan karies snabbt utvecklas eftersom rötterna inte har samma hårda emaljbeläggning.

Hur kan jag undvika hål från att utvecklas?

Som tur är finns det mycket du kan göra för att undvika att få hål i tänderna. Prova denna tandvårdsrutin som rekommenderas av tandläkare:

  • Borsta tänderna två gånger om dagen

  • Använd tandkräm eller munvatten som innehåller fluor, ett ämne som stärker tänderna och hjälper till att förebygga uppkomsten av karies.

  • Rengör mellan tänderna med tandtråd varje dag för att hjälpa till att ta bort plack som tandborsten inte kommer åt

  • Ät en hälsosam kost och undvik mat och dryck med socker

  • Boka in regelbundna besök hos tandläkaren, ungefär var sjätte månad, för en rutinmässig rengöring och undersökning

  • Kom ihåg att byta tandborsten när den ser sliten ut, eller var tredje månad – ju nyare borst, ju mer plack kan borsten få bort

Hur ofta bör jag kontrollera om tänderna har karies?

Du bör besöka tandläkaren två gånger per år för en rutinkontroll. Besöken kan variera, men oftast brukar tandläkaren undersöka tänderna och tandköttet för att upptäcka eventuella synliga problem, inklusive kariesutveckling. Han eller hon kan också ta röntgenbilder för att försäkra sig om att du inte har några problem som ännu ej är synliga. Din tandläkare kan också utföra en professionell rengöring av tänderna för att ta bort förhårdnad plack ovanför och under tandköttslinjen, samt polera dem för att ta bort plack och missfärgningar från tandytan. Och glöm inte – din tandläkare kan också ge dig expertanvisningar när det gäller hur du ska borsta och använda tandtråd.