TANDKÖTTSHÄLSA

Blåsor på tungan – orsaker och åtgärder

Image - Tongue Blisters article banner
DELA

Vad är blåsor på tungan? Orsaker och huskurer

Har du en blåsa på tungan? Vi använder tungan så ofta att även minsta lilla smärta eller obehag i området kan upplevas som ett stort besvär. Tungan är känslig och mycket flexibel, och den spelar en viktig roll i kroppen. Den innehåller upp till 4 000 smaklökar och indikerar vår orala hälsa. 

En frisk tunga är rosa till färgen med små knottror, som kallas papiller, på över- och undersidan. En blåsa på tungan är en upphöjd bula på tungan som kan vara smärtsam och sannolikt är fylld med klar vätska, blod eller var.  

Det kan vara oroande att upptäcka en blåsa på tungan, men de flesta människor upplever då och då blåsor i munnen eller på tungan . Småsår, bulor eller blåsor på tungan kan bero på en rad olika orsaker och de flesta försvinner med tiden eller är lättbehandlade.  

Orsaker till blåsor på tungan

Här är de huvudsakliga orsakerna till blåsor på tungan, från skador till infektioner.  

1. Skador på tungan 

Blåsor eller ett öppet sår inuti munnen kan uppstå till följd av en skada på tungan orsakad av att du bränt dig, bitit dig eller ätit en viss typ av mat.  

Lindra en bränd tunga genom att suga på en isbit eller dricka kallt vatten för att kyla ner brännskadan. Ibuprofen kan också hjälpa vid obehag. Om du ätit eller druckit något som du tror kan ha orsakat blåsor, undvik livsmedlet/drycken och håll dig till en mildare kost under några dagar och invänta förbättring.  

Om det inte hjälper kan du prova att skölja munnen med saltvatten (1 tesked salt löses upp i ett glas varmt vatten), vilket kan hjälpa till att minska inflammationen och risken för infektion.  

2. Aftesår 

Ett aftesår, medicinskt kallat aftös stomatit, är en liten smärtsam blåsa (ca 3 mm till 10 mm) inuti munnen, på tandköttet eller tungan. Aftesår är vanliga och påverkar över 25 % av befolkningen någon gång under livet. De flesta aftesår försvinner av sig själva inom en eller två veckor, men om du har ett stort aftesår (större än 10 mm) eller som inte läkt ut på över 2 veckor bör du uppsöka vård.  

Till skillnad från munsår är aftesår inte smittsamma. Stora aftesår, som är djupare och större, kan lämna ärr efter att de läkt. 

3. Muntorsk 

Oral kandidos (även kallad muntorsk) uppstår på grund av en svampinfektion orsakad av någon art av Candida. Tillståndet är vanligt bland spädbarn, men det kan drabba alla med nedsatt immunförsvar. 

Kandidos orsakar vita beläggningar i munnen och på tungan och kan vara smärtsamt eller påverka personens smaksinne. Om det inte behandlas kan infektionen sprida sig till andra delar i kroppen. Vanligtvis förskrivs svampmedel för behandling.  

4. Herpesmunsår (munsår)  

Det finns två huvudsakliga typer av munsår, aftesår (aftös stomatit) och herpesmunsår (herpetisk stomatit). Den senare är smittsam och orsakas av en infektion av herpes simplex 1 (HSV-1).  

Munsår uppstår som ett enskilt sår eller i kluster på insidan av kinderna, på tandköttet, på insidan av läpparna eller på tungan. Personer som en gång exponerats för HSV-1 kan fortsätta utveckla munsår senare i livet. De kan vara smärtsamma och göra det svårt att äta, dricka eller svälja. Dreglande och svullet tandkött kan också uppstå.  

Behandling sker vanligtvis i form av antiviral kräm för att förkorta infektionen och topikalt lidocain för att hantera svår smärta. 

5. Mucocele 

Mucocele är en smärtfri oral cysta med ett mjukt och rundat utseende. De kan uppstå under tungan, i gommen, på underläppen eller på tandköttet. Även om det är ofarligt kan du behöva söka vård om den är besvärande.  

Mucocele kan orsakas av dålig munhygien, piercingar i munnen, en skadad spottkörtel eller frekvent bitande i insidan av kinden eller underläppen – vilket kan leda till att spottkörtelgångar blockeras.  

Huskurer vid blåsor på tungan

Huskurer kan hjälpa till att lindra smärta eller obehag om du har blåsor på tungan, och vissa kan även bekämpa infektionen. Innan du använder en huskur under en längre tid är det bäst att diskutera orsaken till och symptomen på blåsorna för att vara säker på att du behandlar tillståndet på rätt sätt.  

Huskurer som kan bekämpa infektioner på tungan och inuti munnen inkluderar:  

  • Saltvatten  Lös upp 1 tesked salt i ett glas ljummet vatten och skölj munnen med saltvattenlösningen. Detta kan hjälpa till att reducera inflammation och bekämpa infektion.  

  • Kokosolja  Applicera en liten mängd kokosolja på en bomullstuss och gnid försiktigt på tungblåsan. Kokosolja har svampdödande, antibakteriella och antivirala egenskaper som kan hjälpa till att läka sår eller blåsor på tungan. 

  • Honung och kamomill  Drick varmt kamomillte med honung. Honung är naturligt antibakteriellt och kamomill tros ha antiinflammatoriska egenskaper. Du kan även applicera ingredienserna separat. Applicera honung eller en våt, svalnad kamomilltepåse direkt på blåsan. 

  • Aloe vera  Skölj munnen med aloejuice några gånger om dagen. Aloe vera kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation på huden och inuti munnen.   

  • Tea tree-olja  Tillsätt 3 droppar tea tree-olja i ca 1,5 dl vatten och blanda. Du kan doppa en bomullstuss vätskan och applicera på blåsan. Tea tree-olja har antibakteriella och antibakteriella egenskaper och kan även användas för att behandla akne, fotsvamp, löss, nagelsvamp och insektsbett.  

Andra huskurer mot blåsor på tungan rekommenderar bikarbonat eller väteperoxid i små mängder för att hjälpa till att läka och desinficera såret. Det är viktigt att först fråga en läkare om råd eftersom dessa ingredienser kan vara skadliga om de används på fel sätt.  

Upprätthåll en hälsosam rutin för munhygien med Oral-B tandkrämertandborstar och munskölj för att hjälpa till att rengöra munnen och förebygga infektioner innan de uppstår.