ANDRA

Tillbakadraget tandkött - Vad som orsakar vikande tandkött och dess behandling

Borsta tänderna med mjuk tandborste för att undvika tillbakadraget tandkött article banner
DELA

Friskt tandkött är rosarött med en tydlig och fast gräns till tänderna. Men om bakterietillväxt börjar byggas upp kan detta leda till tandköttssjukdom och tillbakadraget tandkött.

I början märks inte tillbakadraget tandkött eftersom det dras tillbaka gradvis från tänderna. Du kan dock känna av ökad känslighet i tänderna och det kan vara ett tecken på att det är dags att besöka tandläkare eller tandhygienist.

Om tillbakadraget tandkött fortgår ser tänderna längre ut och tandhalsarna kan blottas. Om detta händer är det viktigt att agera på tecknen och symptomen för att undvika att tänder och tandkött skadas ytterligare. Din tandläkare kan också se att ditt tandkött dragit sig tillbaka innnan du märker av symptom.

Vad är orsaken till tillbakadraget tandkött?

Om du upplever problem med tandköttet kan det verka oroande i början. På grund av detta får tandläkare ofta frågor om vad som är orsaken till tillbakadraget tandkött och hur man förhindrar att det händer.

En vanlig orsak till tillbakadraget tandkött är felaktig borstning –en kombination av att borsta tänderna för hårt och fel.

Andra faktorer som kan leda till tillbakadraget tandkött är genetik, hormonella förändringar, rökning, gnisslande tänder eller tänder som är felriktade.

Orsakerna till tillbakadraget tandkött varierar men att känna till några av de vanligaste anledningarna till varför det utvecklas kan hjälpa dig att undvika det och behålla tandköttet friskt och fast. I det långa loppet kan dålig munhygien leda till parodontal sjukdom och tandlossning. På liknande sätt kan placktillväxt som hårdnar till tandsten på sikt leda till tillbakadraget tandkött.

Tecken och symptom på tillbakadraget tandkött

Symptomen för tillbakadraget tandkött uppräder gradvis men genom att upptäcka dessa tecken tidigt kan du få behandling av tillståndet i tid.

Tänderna ser längre eller större ut: Ett klassiskt tecken på de tidiga stadierna av tillbakadraget tandkött är att tänderna ser längre ut.

Blödande eller svullet tandkött: Andra tecken och symptom på tillbakadraget tandkött är blödande tandkött efter borstning, rött och svullet tandkött och dålig andedräkt.

Känsligare tänder: När tandköttet drar sig bort från tänderna är det vanligt att tandhalsarna blottas. Blottade tandhalsar beror på flera faktorer och ger oftast extrem känslighet. Det kan ofta orsakas eller förvärras av att borsta aggressivt och felaktigt med ett tandborsthuvud med hårda borstrån.

Lösa tänder: Om bakterier under tandköttet inte rensas bort kan det över tid leda till tandköttsinflammation och att tandköttet dras tillbaka. Fickor kan bildas under tandköttet och du kan börja märka av lösa tänder. Detta är tecken på (parodontal) tandköttssjukdom och kommer förvärras över tid om det inte behandlas av tandläkare.

Behandling av tilbakadraget tandkött

Rätt behandling av tillbakadraget tandkött beror på när du får symptom.

En vanlig behandling för tillbakadraget tandkött är djuprengöring (skrapning och rothyvling). Denna djuprengöring av vävnad tar bort bakterier och tandsten som kan ha fastnat under tandköttet, speciellt mellan tänderna. Denna behandling utförs av tandhygienist, tandläkare eller parodontolog.

Om du har mer allvarliga symptom kan behandling av tillbakadraget tandkött innebära operation.

En av de vanligaste behandlingarna är ett tandköttstransplantat som utförs av en tandköttsspecialist (parodontolog). Denna behandling av tillbakadraget tandkött syftar till att återuppliva tandköttsvävnaden eller det underliggande benet och kan innebära att man placerar ett syntetiskt membran eller ben för att uppmuntra regenerering av tandköttet.

Förebygga tillbakadraget tandkött

Det finns några enkla åtgärder du kan vidta för att förhindra tillbakadraget tandkött. Det enklaste sättet är att borsta med en tandborste med mjuka borststrån och att undvika att trycka för hårt, samt att inte göra rörelser fram och tillbaka när du borstar.

Regelbundna kontroller hos tandläkaren kan också hjälpa till att upptäcka tidiga tecken och förhindra att tandköttet drar sig tillbaka genom att försiktigt rengöra eventuella ansamlingar av plack och tandsten. Denna sorts rengöring rekommenderas vartannat år som ett komplement till din dagliga munvårdsrutin.

Fler tips för att förebygga tillbakadraget tandkött som din tandläkare kan föreslå är att sluta röka, en balanserad kosthållning utan stora mängder socker och att använda tandtrådregelbundet.

Bästa sättet att underhålla friskt tandkött i det långa loppet är en munvårdsrutin med tandborstning två gånger om dagen, munskölj och användning av tandtråd. Använd en eltandborste med ett litet runt huvud och inbyggd trycksensor för en säker och effektiv borstningsupplevelse.

Följ tipsen ovan för ett bra sätt att förebygga tillbakadraget tandkött och minska risken för att behöva tandköttskirurgi.

Vanliga frågor

Kan tillbakadraget tandkött växa tillbaka?

Tyvärr växer inte tandköttet tillbaka som andra sorters vävnad, som huden. Detta gör det extra viktigt att hålla utkik efter tidiga tecken på tillbakadraget tandkött.

Hur kan jag förhindra att det inte blir värre?

Svaret är regelbundna tandläkarbesök och en konsekvent rutin med att borsta ordentligt två gånger dagligen, användning av tandtråd och rekommenderade produkter som antibakteriell munskölj och antibakteriell tandkräm med tennfluorid.

Hur behandlar man tillbakadraget tandkött?

Om du har märkt av tidiga tecken på tillbakadraget tandkött kommer din tandläkare först att diagnosticera orsak(erna). Behandlingsalternativ beror på diagnos och hur allvarlig situationen är. En noggrann munhygien spelar mycket stor roll.

Behandla tillbakadraget tandkött utan operation

En behandling av tillbakadraget tandkött som orsakats av dålig munhygien börjar med en djuprengörande behandling (skrapning och rothyvling).

källor:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/receding_gums_causes-treatments

https://www.healthline.com/health/dental-oral-health-receding-gums

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpe.12330