TANDKÖTTSHÄLSA

Vad är parodontit? Tandlossning orsaker och behandling

Vad är parodontit? Tandlossning orsaker och behandling article banner
DELA

Munnen är porten till kroppen och kan även visa de tidiga tecknen på allvarliga hälsoproblem som utvecklas inom andra områden. Därför är det viktigt kontrollera tänderna tänder halvårsvis hos en tandläkare eller tandhygienist. Ett tillstånd att hålla koll på är tandlossning. Tandlossning eller parodontit är precis som tandköttsinflammation en typ av tandköttssjukdom som kan påverka andra delar av munnen, som tänderna och tungan. Därför är det viktigt att du lär dig själv mer om ämnet och om hur du förebygger och behandlar det här tillståndet.

Tandlossning: en allvarligare form av tandköttssjukdom

Även om det beskrivs som en tandköttssjukdom är tandlossning ett mer extremt fall. Tandlossning börjar som en tandköttsinflammation. Om tandköttsinflammationen får pågå utan behandling utvecklas den så småningom till tandlossning eller parodontit. Till sist kan det inre lagret av tandköttet börja dra sig tillbaka från tänderna. Detta skapar fickor på vardera sida om tanden. Här samlas matrester som inte alltid försvinner när du borstar tänderna och orsakar infektion i tandköttet och får det att krympa. När tandköttet krymper blir fickorna större och du riskerar att tänderna ramlar ut och kan drabbas av andra allvarliga orala sjukdomar.

Orsakerna till tandlossning

Den stora boven bakom tandlossning är plack. När plack byggs upp runt tänderna börjar det infektera tandköttet, vilket leder till tandköttsinflammation och slutligen tandköttssjukdom. Men det finns även sekundära orsaker. Hos kvinnor kan hormonella förändringar på grund av graviditet, klimakterium eller menstruation leda till parodontit. Vissa typer av sjukdomar, allt från diabetes till hiv, kan påverka immunförsvaret vilket leder till minskad elasticitet i tandköttet.

Några typer av läkemedel som tas via munnen har minskad salivproduktion som biverkning. Saliven skyddar tandkött och tänder. Utan tillräckligt med saliv kan tandköttsvävnaden få en onormal tillväxt, eller också kan matrester hindras från att sköljas ner i halsen, vilket är faktorer som kan framkalla sjukdomen. Om du borstar och använder tandtråd varje dag men ändå upplever tidiga tecken på tandköttssjukdom bör du besöka din primärläkare eftersom du eventuellt kan lida av andra medicinska problem.

Symtom på tandlossning

Blöder tandköttet när du borstar tänderna? Det beror förmodligen inte på att du borstar för hårt. Det beror på tidiga stadier av tandköttsinflammation. Om du precis har börjat använda tandtråd igen kommer du troligen att se lite blod på grund av den irritation detta orsakar hos tandköttet i början. Det här bör dock upphöra efter en kort tid och ditt tandkött ska inte blöda av enbart borstning.

Andra symtom är svullet tandkött, dålig andedräkt (eller dålig smak i munnen), tänder som rör sig och bildande av fickor mellan tänderna och tandköttet. Utöver detta är det möjligt att du faktiskt har en tandköttssjukdom men inte kan se tillståndet beroende på det område av tandköttet där tandköttsinflammationen har uppstått. Genom att besöka din tandläkare eller tandhygienist var sjätte månad kan du hålla detta möjliga problem under uppsikt.

Behandling och förebyggande av tandlossning

Att förebygga tandlossning och utveckling av tandköttsinflammation är ganska okomplicerat. Förebyggande är helt enkelt den bästa behandlingen mot parodontala sjukdomar. För att fånga upp tandproblem innan de blir allvarliga är det bra att komma in i vanan att kontrollera din mun dagligen som en del av din övergripande tandvårdsrutin. Titta efter förändringar i färg eller utseende på tänder, tandkött, tunga och tandköttsvävnad. Med lämpliga åtgärder för plackbekämpning är det enkelt att förebygga tandlossning. Till att börja med måste du borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd åtminstone en gång om dagen. Använd en antibakteriell munskölj när du borstat tänderna för att avlägsna plack som är svår att komma åt. Om du har utvecklat fickor runt tandköttet rensar detta även bort bakterier och rester som fastnat i fickorna, vilket ger tandköttet tid att dra sig tillbaka upp igen. Dessutom rekommenderar vi att du besöker din tandläkare eller tandhygienist varje halvår för att rengöra tänderna.

Men vad händer om du har utvecklat sjukdomen och behöver hjälp med att hantera din tandlossning? Din tandläkare eller tandhygienist kommer att ge dig några tandkrämsalternativ som är speciellt framtagna för tandköttshälsan. En Oral-B eltandborste hjälper också till med plackbekämpningen. Så länge situationen inte har nått en kritisk nivå är det här allt du behöver göra (samtidigt som du vidtar lämpliga åtgärder för att kontrollera placken). Men om fickorna är stora och inte försvinner av sig själva krävs en munoperation för att strama åt tandköttsvävnaden. Behandling av allvarlig parodontal sjukdom kan också innefatta en djuprengöringsprocedur som kallas skrapning och rotplaning, vilket innebär att tandhygienisten eller tandläkaren avlägsnar tandsten både över och under tandköttslinjen och jämnar ut ojämna fläckar på tandrötterna där plackframkallande bakterier tenderar att samlas. Genom att gå på dina regelbundna tandläkarbesök kan du undvika den här typen av extrema behandlingar.