SPÄDBARN

Karies och hål i mjölktänder

Karies och hål i mjölktänder article banner
DELA

Du vet redan hur viktigt det är med en daglig rutin för munhygien. Men visste du att det är lika viktigt för ditt barn? Ditt barns första tänder är lika känsliga för hål och karies som dina. Faktum är att karies är den vanligaste kroniska infektionssjukdomen hos barn. Mjölktänderna lägger grunden för sina permanenta efterträdare och hål i mjölktänder kan leda till en högre risk för problem med munhälsan senare i livet. Det är viktigt att förstå vilka symtom du ska leta efter, orsakerna och hur du behandlar och förebygger karies och hål i ditt barns tänder.

Symtom på karies i mjölktänder

Första steget är att veta hur karies ser ut och det första du bör titta på är ditt barns tandkött. Om det blöder regelbundet, eller ser rött eller svullet ut, är det troligen ett resultat av instängda bakterier. Ett särskilt område att hålla ett öga på är tandköttslinjen längs ditt barns framtänder, där små vita prickar kan vara det första tecknet på plack. Tyvärr kan dessa symtom ofta vara mycket svåra att upptäcka utan lämplig tandläkarutrustning, så regelbundna tandläkarbesök bör inledas så fort den första tanden kommer fram, vanligtvis vid sex månaders ålder.

Vad orsakar hål i mjölktänder?

Hål i ditt barns mjölktänder är desamma som i dina vuxna tänder och är resultatet av tre huvudfaktorer: socker, plack och syra. Bakterierna som finns i plack på tänderna bryter ner socker till syra som sliter bort emaljen. Då bildas hål av den sönderfallande emaljen. Den här processen kan starta så fort ditt barns första tand börjar växa ut.

En annan stor orsak till hål i mjölktänder är något du kanske använder varje dag: en flaska. När ditt barn dricker ur en flaska eller drickmugg kommer vätskorna att spola runt deras tänder och tandkött. Om de dricker något annat än vatten – som mjölk, modersmjölksersättning eller juice – betyder det att deras tänder i huvudsak är indränkta i socker och annat som orsakar hål. Det rekommenderas att du vänjer av ditt barn från flaskor före deras första födelsedag för att förhindra denna typ av problem. Faktum är att du bör försöka uppmuntra ditt barn att vänja sig vid en kopp med fritt flöde från sex månader och framåt. Och slutligen, om du lägger ditt barn med en flaska på natten ska den bara vara fylld med vatten.

Behandling av hål i mjölktänder

De goda nyheterna? Hål är lätta att förebygga. Allt som krävs är några goda dagliga munvårdsvanor så är ditt barn på väg mot ett hälsosamt leende. Låt oss börja med det viktigaste steget: borsta åtminstone två gånger om dagen med en fluortandkräm.

Det bidrar inte bara till att förebygga karies, det skapar också tidigt en viktig rutin i ditt barns utveckling. Lägg bara en liten mängd tandkräm, stor som ett riskorn, på en manuell tandborste  speciellt gjord för bebiständer och rengör noggrant ditt barns tänder. Se till att försiktigt torka av deras tänder och tandkött med en mjuk trasa när du är klar. Börja med det så fort barnets första tand kommer fram.

Ett annat avgörande steg är att undvika livsmedel och drycker som innehåller socker i ditt barns kost. Mindre socker innebär mindre syraproduktion och starkare emalj. Läs etiketter och undvik de uppenbara syndarna, som juice och läsk, och även torkad frukt och stärkelsehaltiga kolhydrater som müslibarer. Även livsmedel som utvecklats särskilt för spädbarn kan ha ett högt sockerinnehåll. Och kom ihåg: Om en flaska används på natten ska du se till att den bara innehåller vatten.

Frågor om hål i mjölktänder

Påverkar hål i mitt barns tänder de permanenta tänderna?

Ja. Karies och hål i mjölktänder kan leda till högre risk för att permanenta tänder inte växer rakt eller att de kommer fram senare.

Bör hål i barnets tänder lagas?

Ja, lagningar är ett säkert och lämpligt behandlingsval för små barn och mjölktänder. Det gör också att risken för att karies sprids i barnets mun undviks.

Ska jag borsta mitt barns tänder?

Ja. Börja borsta barnets tänder två gånger om dagen med fluortandkräm så snart den första tanden börjar komma fram. Tandläkare rekommenderar att en vuxen sköter tandborstningen upp till sju års ålder, sedan kan ditt barn själv ta över.

När ska man börja med tandläkarbesök?

Det första tandläkarbesöket bör ske samtidigt som tandborstningen börjar – när ditt barn får sin första tand. Efter det första besöket rekommenderas att du besöker tandläkaren var sjätte till var tolfte månad.