ANDRA

Leukoplaki – orsaker, symtom och behandling

Leukoplaki – orsaker, symtom och behandling article banner
DELA

Leukoplaki är ett tillstånd som vanligen orsakar grå eller vita fläckar i munnen. Dessa uppträder ofta på tandköttet, gommen eller tungan. Det är munnens reaktion på pågående irritation av slemhinnorna i munnen. Rökning eller tuggtobak är den vanligaste riskfaktorn för leukoplaki, även om andra irriterande ämnen också kan utlösa tillståndet.  

Milda fall av leukoplaki är inte farliga och kan försvinna av sig själv eller genom förändrade livsstilsvanor. Mer allvarliga fall av leukoplaki kallas emellertid precancerösa lesioner, där det är mer sannolikt att munvävnaden utvecklar cancer.  

En strikt munhygienrutin, inklusive regelbunden borstning, tandtråd och munskölj, kan hjälpa till att minska risken för framtida skov av leukoplaki.  

Vad är symtom på leukoplaki?

Den vanligaste markören för oral leukoplaki är en eller flera grå eller vita fläckar i munnen som är lätt upphöjda och som gradvis ändrar utseende.

Leukoplakilesionerna kan se olika ut från person till person. Det är inte ovanligt att man märker en grå tunga eller vita prickar på läpparna på grund av tillståndet – andra kan dock utveckla vita fläckar på tandköttet, tungan, gommen eller på insidan av kinderna.

  • Hårig leukoplaki

Oral hårig leukoplaki är en upphöjd lesion på sidan av tungan med ett tjockt och/eller hårigt utseende. Det händer oftast hos personer med nedsatt immunförsvar. HIV orsakar ofta detta tillstånd, så det är viktigt att du så snart som möjligt diskuterar eventuella oroande symtom med din läkare.

  • Vit eller grå färg

Oral candidos ger också vita eller grå fläckar i munnen, även om dessa vanligtvis kan skrapas bort, medan leukoplakifläckar inte kan skrapas bort.  

  • Tjock, hård, upphöjd yta

Vissa fall av leukoplaki ser platta ut i början, men blir gradvis tjockare och hårdare med tiden.

  • Röda fläckar

Tala med din läkare så snart du kan om du märker några upphöjda, röda fläckar av leukoplaki i munnen, eftersom dessa lesioner sannolikt tyder på precancerösa förändringar.

Vilka är orsakerna till leukoplaki?

Orsaken till leukoplaki är oklar, men det finns flera associerade riskfaktorer.

  • Rökning eller tuggtobaksprodukter

Personer som regelbundet använder tobaksprodukter löper sex gånger större risk att utveckla oral leukoplaki.

  • Alkoholkonsumtion

Hög alkoholkonsumtion är den näst vanligaste riskfaktorn förknippad med leukoplaki, där den som dricker mycket alkohol löper åtta gånger större risk att utveckla tillståndet jämfört med personer som inte dricker alkohol.

  • Muncancer

Om leukoplaki inte behandlas kan det i vissa fall leda till cancer i munhålan. Cirka 5 % av alla som lever med leukoplaki har tecken på cancerösa eller precancerösa förändringar. Syfilitisk leukoplaki är en annan sällsynt variant av sjukdomen som är kopplad till oral cancer och orsakas av syfilis, en sexuellt överförbar sjukdom.

  • Dålig munhygien

Om du inte borstar tänderna eller använder tandkräm ökar risken för leukoplaki, och i kombination med tobaksanvändning är risken ännu högre.  

  • Irritation i munnen

Dålig passform på tandproteser, felinriktade tänder eller vanan att bita på insidan av kinden kan irritera munslemhinnan och öka risken för leukoplaki. 

Leukoplakibehandling

För de flesta innebär effektiv leukoplakibehandling att man avlägsnar källan till irritationen på slemhinnan. Behandlingsalternativen för leukoplaki omfattar:

  • Sluta röka

Leukoplaki kan gradvis blekna och försvinna bara sex veckor efter att man slutat röka hos friska unga vuxna, men för äldre personer kan det ta 8-12 månader.

  • Borttagning av leukoplakifläckar

Röd och fläckig leukoplaki eller andra precancerösa/cancerösa former av tillståndet måste avlägsnas. Detta kan ske genom en kryoterapi (fryser fläckarna), borttagning med en skalpell eller laserbehandling.

  • Eliminera källan till irritation i munnen

Att få nya tandproteser som passar eller att vissa tänder justeras av din tandläkare kan minska eller eliminera irritationen i munnen som orsakar leukoplaki.

  • Antivirala läkemedel

Hårig leukoplaki orsakad av HIV kan behandlas med receptbelagda antivirala läkemedel.

  • Lokalbehandling med salva

Podofyllumresinlösning eller en retinoinsyra kan ordineras av din tandläkare eller läkare och du kan själv applicera den, men om du inte fortsätter med behandlingen kan symtomen komma tillbaka.

De flesta fall av leukoplaki är inte allvarliga och kan till och med försvinna av sig själva. Att upptäcka leukoplaki på tungan eller i andra delar av munnen kan kännas oroande. Tala med din tandläkare om behandlingsalternativ för leukoplaki om symtomen kvarstår.

Förebygga leukoplaki

  • Hälsosam kost – antioxidantrik mat

Om du vill förhindra att leukoplaki uppstår kan du prova att äta mer färsk frukt och grönsaker som är rika på antioxidanter. Det beror på att antioxidanter minskar risken för vävnadsskador som orsakar leukoplaki och andra sjukdomar. Höga halter av antioxidanter finns i blåbär, broccoli, morötter och till och med potatis!

  • Sluta röka

Att ta bort tobaksanvändningen från din livsstil är det bästa du kan göra för din munhälsa och allmänna hälsa, samt minska risken för leukoplaki.

  • Begränsa alkoholintag

Tungt drickande brukar klassas som att dricka 4+ alkoholdrycker dagligen, vilket kan öka risken för leukoplaki.

  • Bibehålla god munhälsa

Att regelbundet borsta tänderna med tandkräm är ett sätt att förebygga leukoplaki, dålig andedräkt, karies och en rad olika munhälsoproblem.  

Vanliga frågor

  • Hur behandlar man leukoplaki hemma?

För att behandla leukoplaki i hemmet kan man undvika tobak och alkohol, som är två huvudsakliga riskfaktorer för sjukdomen.

  • Hur allvarligt är leukoplaki?

De flesta fall av leukoplaki är lindriga och kan försvinna av sig själva, men svåra fall kan leda till cancer eller kopplas till allvarliga hälsoproblem.

  • Vad är hårig leukoplaki?

Oral hårig leukoplaki är en upphöjd lesion på sidan av tungan med ett tjockt och/eller hårigt utseende som är förknippat med svagt immunsystem som HIV.

https://dermnetnz.org/topics/oral-leukoplakia/

https://www.healthline.com/health/leukoplakia

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-leukoplakia